“Ons contact biedt mijn maatje een opstapje en verrijkt mijn leven”
Joke Hendriksen-Van den Berg was in de periode voor haar pensionering al bezig met een zinvolle invulling voor de tijd erna. Eerst werd ze taalmaatje bij Vluchtelingenwerk, inmiddels heeft ze als maatje bij Thuis in Ermelo contact met nieuwkomers. “Als je ervoor openstaat, komen er dingen op je pad. Waar een deur dicht gaat, gaan andere open. Ik ben gefascineerd door andere culturen. Het werk als maatje heeft mij enorm verrijkt.”
In ons gesprek gaat het al snel over het woord ‘maatje’. Joke vindt het mooi. “Het is heel gelijkwaardig. ‘Jij en ik zijn maatjes’. Die gelijkwaardigheid is voor mij ook heel belangrijk. Want ik geef niet alleen, ik krijg ook terug. Het is gelijkwaardig én wederkerig.”
Een klik en vertrouwen
Joke nam zelf het initiatief om contact met Welzijn Ermelo te zoeken. “Sociaal werker Wafa reageerde meteen. Het duurde even voordat ik gekoppeld werd, want het was coronatijd. Mei 2022 kreeg ik een eerste maatje. Wafa deed het voorstel. Vervolgens kwam er een kennismakingsgesprek en vier weken erna een ‘klik-evaluatie’. Want het is wel belangrijk dat je bij de ander een klik en vertrouwen voelt. Dat ervaar je doordat mensen iets meer van zichzelf gaan vertellen. En ik vraag het ook zelf: wil je met mij doorgaan als maatje?”
Van afhankelijk naar onafhankelijk
Nieuwkomers in Ermelo krijgen negen maanden maatschappelijk begeleiding. Daarna ben je er nog niet, weet Joke. “Je bent dan nog niet wegwijs in Ermelo en hebt nog geen plekje in de samenleving. Een maatje helpt daarbij. Het doel is om de ander kennis te laten maken met Ermelo en alles wat het te geven en bieden heeft. Om jouw maatje deel te laten nemen aan activiteiten, zodat er verbinding met andere mensen kan ontstaan. Je wil dat mensen van afhankelijk weer onafhankelijk worden. Een mooi voorbeeld is het Vrouwencafé. Daar worden vrouwen samen sterk, los van professionals of hun maatjes. Zelf leer ik door het contact veel over andere landen. In mijn geval Eritrea en China. Ik ben gefascineerd door andere culturen en leer van mij maatjes hoe daar wordt geleefd en over de gebruiken. Mijn eerste maatje vertelde me dat ze geitenhoedster was. Daarop nam ik haar mee naar de Schaapskooi. Een andere keer liepen we door het bos en zag ik haar bezorgd om zich heen kijken. Toen ik door kreeg wat er speelde, kon ik haar gerust stellen. Ze dacht dat er apen in de bomen zaten.”
Houvast om verder te komen
Na het contact vergeten de maatjes elkaar niet. Joke: “Met de Internationale vrouwendag kwam mijn eerste maatje wat verloren binnen in het Huis van Ermelo. Toen ze mij zag, voelde ze zich op haar gemak. Ik kon haar een welkom gevoel bieden. Van daaruit kon ze haar plek in de groep vinden. Ik ben met haar ook naar allerlei culture plekken en activiteiten in Ermelo gegaan. Dan merk ik dat ze het leuk en prettig vindt dat ik er bij ben. Vanuit dat houvast vindt ze haar eigen weg. Mijn tweede maatje geeft zich niet gemakkelijk bloot. Maar ik merk wel, bijvoorbeeld op emotionele momenten, dat ze steun aan ons contact ervaart. Het helpt haar verder. Ze is het bijvoorbeeld niet gewend om wat met haar kinderen te doen. Maar door ons contact is ze al in het klimbos en gamecenter geweest. Afgelopen winter nam ze haar kinderen zelfs mee naar de schaatsbaan. Ze was gewoon niet bekend met de gewoonte dat mensen hier in de vakantie wat met het gezin doen.”
Dingen doen die leuk zijn
Joke vindt de verbinding tussen mensen het belangrijkste aan haar maatjescontact. “Als we ons niet met onze medemensen verbinden, mis je hun meerwaarde. Het verrijkt niet alleen hun leven of dat van mij, maar de hele samenleving. Mijn eerste maatje komt nu echt overal. Vorige week ben ik met haar naar de Parasol geweest. Daar is een breiclub en zij breit graag. Ze doet al veel zelf, wil ook van alles, maar ze moet de mogelijkheden zien en kennen. Dan laat ik een folder zien en ga een keer mee. Ik zie het als opstapje. Van daaruit hoop je dan dat de balletjes gaan rollen.” Volgens Joke is het als maatje belangrijk dat je van mensen houdt. “Dan krijg je er heel veel voor terug! Ik doe het, omdat ik het leuk vind. Ik dacht altijd dat het een luxepositie was, want in mijn werk deed ik ook altijd dingen die ik leuk vond. Maar het loopt blijkbaar als een rode draad door mijn volwassen leven heen.”